teisipäev, 2. jaanuar 2018

2017 meenutusi ja plaanid 2018

Panin eelmise aasta alguses kokku väikese kokkuvõtte möödunust ja tegin nö plaani ja lootused uueks aastaks. Nüüd on aeg uueks kokkuvõtteks ja vaadata, mis 2017 plaanipäraselt läks, mis mitte ja paika seada soovid selleks aastaks!

/.../ Aasta esimeses osas tahaks ma lõpetada ära kõikvõimalikke pisiasju: elutoas laeliistuna toimivast köiest puuduv osa ära panna, värvida ära magamistoa uks (ja vannitoa ja wc ja välisuks), koridoris oleva "laiendi" aknaümbrus taaskasutusmaterjalist valmis teha ja sealne sein, lõpetada poole koridori peitsimine, elutoa aknaümbrused värvida/peitsida, kööki ruloo, söögilauaga midagi välja mõelda, plaatida wc põranda. 
/.../ siis tahaks ma selle aastanumbri sees üles võtta ülejäänud koridori ja laiendi põranda, need vanast mullast tühjaks ja korralikult soojustada. Sellest lähtuvalt tahaks ma valmis saada ka selle nn laiendi lae ja selle ära sisustada, /.../ aga ta on nii palju ruumikas, et sinna saab paigutada jalanõudele riiuli ja nagid õueriietele ning ühe malbe kummuti. Lisaks hoian ma sõrmed ristis, et mu vanemad oleks nõus mulle näiteks sünnipäevaks uue välisukse ehitama. See tähendaks ka seda, et saaks korda teha ukse kõrval oleva vana lubikrohviga seina. Ja et küll küllale liiga ei teeks, siis tahaks ma ära remontida köögi!

Sellised olid mu plaanid 2017 aastaks. Maha sai kriipsutatud asjad, mis tehtud said. Ma ise tunnen, et tegelikult läks päris hästi. Osade asjadeni lihtsalt ei jõudnud, mõned asjad ei olnud uutes valgustes enam nii prioriteetsed ja mõned asjad jäid tegemata muude asjade tõttu - näiteks välisukse vahetus, selgus et seal kõrval on kandev välistala läbi, mis tuleks ennem ära vahetada, aga selleks on vaja lahti võtta ka kaks köögi seina (ja sinna jäi minu lootus, et köögi teeme hästi lihtsalt). Ja pärast majavammi teemat ei olnud enam väga miski muu prioriteet...

Kõige esimene suurem töö sai ette võetud veebruaris, kui valmis sai teine osa koridori laest ning sellega koos seintelt maha löödud ka viimane osa pudisevat lubikrohvi.

Kõige aktiivsemad olime suvel, kui puhkus oli ning vaba aega rohkem ja ilmad soojad. Ehk eestlane puhkab ikka remonti tehes. Meie idülliline suvi algas küll hommikusöökidega õues ja aiamaal vohava piparmündiga, millest kuuma teed keeta, aga õige pea andis otsad meie pesumasin ja kui keegi saab aru, mis hirmus õnnetus see on, siis seda on lapsevanem. Õnneks tulid õige pea ka head uudised, nimelt võitsime Nutika Eestlase kampaania, mis tõi meile kopsaka kinkekaardi K-rautast, niiet saime endale suve lõpuks mitte lihtsalt pesumasina, vaid pesumasin-kuivati, millega ma seni väga rahul olen, lisaks külmkapi ja veidi ehitusmaterjale.

Enne kui aga uue pesumasina koju tõime, sai valmis mosaiikpõrand wc-sse. Raske algusega projekt, aga kindlasti minu jaoks üks meie kodu pärle, mille (tegemise) üle ma väga uhke olen ja minu lemmik tulemus 2017 aastast.

Laiendiga läks meil väga plaanipäraselt, saime valmis uue põranda (ikka selle sama süsteemi alusel), lõpetatud said seinad ja need ka peitsitud ning vana telliskivist sein puhastatud ja lakitud, mis on üks mu lemmik detaile meie kodu. Lisaks sai valmis aknalaud ja -põsed ning Molami Stuudiolt armsad tähenagid seina ja stange üleriietele. Ainult laeni ei jõudnud.
August 2017, Papa abiks laiendi põranda ehitamisel

Lisaks võttis Raiko suvel ette lastele puuonni ehitamise, mis tuli üle ootuste äge ja sai pea täielikult valmis ehitatud juba varem kodus olnud (jääk)materjalidest. Päris lõplikult valmis ei ole ja katus vajab veidi ümber tegemist, aga plaan on, et onn koos lastega "kasvama" hakkab.

Sügisel sai suur idüll otsa ja avastasime elutoa põrandast välja pungitava majavammi. Need olid igas mõttes valusad uudised, mis lõid jalad alt ja plaanid sassi. Kõik see töö, mis oli tehtud, et elutuba remonditud sai kui maja ostsime, selle töö ja vaeva ja olgem ausad - ka raha lõkke tassimine oli nii valus ja pisardatud sai hoolega. Aga pühkisime nutupiisad (nagu Mariette vahel ütleb) ära ja asusime edasi tegutsema. Kuna meil ei olnud plaani tööde ajaks välja kolida, siis praeguseks on meil ette võetud pool elutuba ja plaan detsembriks ajutine põrand alla saada ei saanud asja.

Mida loodame 2018 aastalt?
Kui aus olla, siis seekordne nimekiri tuleb üsna lühike, kuid plaanitavad tööd see-eest väga mahukad. Meie peamine prioriteet on loomulikult majavammist lõplikult lahti saada ja kõik sellega seotud tööd - ehk ülejäänud osa elutoast ja köögi põrand üles võtta. Ja no uus asemele ka ehitada. Elutoas läheb seetõttu maha ka osa kipsplaati ja saame kogusiseviimistluse uuesti teha. Mõned asjad saavad ka "tänu" sellele ka paremini tehtud - näiteks tundub mulle, et tapeet ei ole väikeste lastega elutoas just parim valik ja seetõttu saab suurem osa seekord hoopis värvi alla (lihtsam paigaldada, lihtsam puhastada). Elutoa tahan ma saada selle aasta sees päris valmis ehk kogu põranda uuesti, seinad, siseviimistluse, sisustuse. Kööki ei julge unistada, peaasi et põranda tehtud saab.

No ja selle laiendi lae tahaks ka ikkagi tehtud saada. Ja okei, üks soov/plaan on mul veel - õhksoojuspump. See laseks natuke vabamalt elada, ilma et peaks nädalavahetuseks ära sõites tulema tagasi 9soojakraadi juurde nagu meil jõuludel juhtus. Või õhtul külast tulles veel kütma hakkama või no hommikul enne tööpäeva, saate aru küll.

Teile kõigile aga aitäh siia jätkuvalt sattumast, oma mõtteid kirjutamast ja meile kaasa elamast. Head uut aastat!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar