neljapäev, 13. juuli 2017

Tee ise: mosaiikpõrand

Valmis põrand
Eelmises postituses kirjutasin wc põranda ettevalmistustest plaatimiseks. Sellega läks nagu läks, aga kokkuvõttes sai plaatima hakata. Päris algul maja ostes käis mul peast läbi idee teha wc-põrand looduslikest kividest, kuid loobusime sellest peamiselt sellise põranda tüütu koristamise tõttu. Tagantjärgi mõeldes oleks selle tegemine ka tükk tööd olnud ja ma enam ei ole kindel, kas see lahendus mulle nüüd nii väga enam oleks meeldinudki. Kevadel plaanisin osta tavalised põrandaplaadid, et lihtsalt midagi sinna põrandale maha saaks lõpuks ja remont majas natukene edasi liiguks. Kui ma lõpuks oma eelarvega sobivad plaadid leidsin, siis selgus, et ma ei pruugi neid kohe saada ja lapsik küll, aga otsustasin, et kui kohe ei saa, siis ei tahagi ja teen hoopis ise mosaiikpõranda!

Mosaiikpõrandaks kasutasin kõikvõimalikke plaatide ülejääke (enamik neist oli siin majas enne meid, mõnda plaati paar tükki, mõnda paarteist, aga kõik erineva suurusega ja mitte ühtegi piisavalt, et nendega terve vannitoa või wc põrand teha). Lisaks oli mul ämbritäis juba valmis lihvitud plaaditükke, mille tuttavalt sain. Plaan A oli toona nendega õuelaud katta, aga ma polnud selleni jõudnud. Igatahes oli mul vaja oma plaadid ka servadest ära lihvida, sest kui keegi on keraamilisi plaate katki teinud, siis teab kui teravad need on. Mina kasutasin selleks segumasinat - plaadid haamriga katki, segumasinasse ja vesi sisse (korraga tegin umbes pool ämbritäit plaaditükke). Olin valmis selleks, et pean neid seal segumasinas 4-5 tundi hoidma, aga tegelikult läks keskmiselt 1-1.5 tundi (vahepeal panin segumasinat kinni, et see läbi ei põleks, lihtsalt igaksjuhuks).


Plaatimine ise võttis kokku 5 päeva. Nende tükikeste sobitamine on parasjagu aeganõudev ja kuna nad mul erineva paksusega olid (ja põrand ka mitte ju päris sile), siis eks see üks paras nokitsemine ole. Mingit konkreetset mustrit ma ei jälginud - mõnes kohas on ühesuguseid plaate rohkem, teises vähem, aga nii palju jälgisin, et kõiki erinevaid tükke esineks üle põranda, mitte ainult ühes nurgas. Ma ei olnud ise kunagi varem plaatinud, tähendab Raikoga koos küll, aga toona tõmbasin ma peamiselt segu ette ja Raiko plaatis. Nüüd tegime koos esimesel õhtul alguse ära ja siis teistel õhtutel ma nokitsesin selle järgi. Loodi jätkuvalt ei tasu põrandale panna, aga põrand on vähemalt sile ehk põrand on küll kaldu, aga plaadi otsad ei "turrita" välja.
Väikesed ja suured plaatijad
Plaaditud veel vuukimata põrand
Vuukimine
Vuukimist tegin ka esimest korda - enne õppisin youtubest. Aga see oli tõeliselt lihtne, pesemine ainult veidi tüütu, siis juba tekkis kärsitus lõpptulemust näha. Vuugiks kasutasime sama vuuki, millega elutoa ahju vuukisime. Meil oli seda 5kg järgi ja tundus otstarbekas ära kasutada selle asemel, et uut osta. Vuukides selgus siiski, et natuke jäi puudu, niiet ostsime 2kilo juurde (millest siiski üks ära kulus, aga ma enam ei tahtnud sellega riskida, et jääb paar vahet vuukimata. Meil on veel köögis pliidi esine plaatimata, niiet kasutame selle ühe kilo arvatavasti tulevikus sinna).
Värvid päris üks-ühele pole, aga enam-vähem, niiet lõpptulemus on selline!

Mosaiikpõranda plussid:
  • Ära saab kasutada kõikvõimalikud plaadi ülejäägid - nii üksikud plaadid kui tükid. Suure tõenäosusega on ka sõpradel ja lähedastel mõned plaadid oma kodude remondist üle (sest tavaliselt ostetakse plaate väikese varuga kui lõikamisel peaks mõni katki minema), niiet ise tehtud mosaiikpõrand on palju odavam kui osta ehituspoest uued plaadid.
  • Erinevatest tükkidest saab laduda kauneid mustreid ja sedasi tõeliselt ainulaadseid põrandaid teha ja täpselt sellist põrandat pole kellelgi teisel.
  • Keskkonnasõbralik on kasutada ära plaatide ülejäägid, mis muidu prügimäele läheksid.

Mosaiikpõranda miinused:
  • Töö on üsna aeganõudev - tükid on pisikesed ja nende ladumine ja sobitamine on aeganõudev.
  • Vuuki läheb palju.
  • Plaadid on algselt teravad, niiet neid on vaja eelnevalt lihvida (mina kasutasin selleks segumasinat, ühe võimalusena olen kuulnud vana pesumasina kasutamist), mis omakorda on lisatöö ja lisa ajakulu.
  • Koristamine on vuukide rohkusele aeganõudvam kui tavaliste põrandaplaatide puhul.

10 kommentaari:

  1. Aaaah! See on ju tõeline kunstiteos! Nii vinge!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle endale ka nii meeldib, käin muudkui vaatamas ja naeratan :) Kui ma seda segu sinna valasin, siis ma olin nii kindel, et see projekt on algusest peale hukule määratud. Hea meel, et sellest hoopis midagi nii imelist välja koorus.

      Kustuta
  2. Nii kift (vanakooli kõrgeima positiivse hinnangu sõna) põrand!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänks (kuigi ma kahtlustan, et see vist vanakooli kõrgeim tänamisviis pole, või on?) :)

      Kustuta
  3. Imeline, tubli koduperenaine. Kõik teeb ise! Väga lahe põrand, tahan ka nüüd sellist. Võta või praegune korralik põrand üles ja hakka tegema ��

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh kiidusõnade eest. Päris kõige ma kahjuks siiski hakkama ei saa, kuigi kui oskaksin ühe ahju valmis laduda oleks elu palju lihtsam küll. Aga kui pole põrandat kuhu sellist mosaiiki teha, siis ehk mõnele õuelauale?

      Kustuta
  4. Väga lahe ja originaalne :) oli alles viitsimist!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh. Viitsimisega oli see kord päris hästi, aga projekte, mis ainult viitsimise taga seisavad on mul see-eest küll.

      Kustuta
  5. väga väga äge!
    aga mul on üks küsimus ka :)
    kui palju vett sinna segumasinasse umbes panna ? tunde järgi ? kui nt samamoodi panna pool ämbrit plaate, siis vett läheb sinna mitu ämbrit ? :)
    aitäh vastamast

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vastasin Sulle küll juba postkasti ka, aga ehgk on teisigi, kellel sama küsimus.
      Üldiselt on see suuresti tunnetamise küsimus, aga masina seisvas olekus peaksid olema plaadid veega kaetud ehk natuke üle plaatide peaks olema vett. Kui masin tööle panna, siis keereldes peaksid plaadid korraks veest välja paistma ja vett ei tohiks masinast välja visata. Kui viskab vett välja, siis on kas vett liiga palju või tuleks võtta nii vett kui plaate veidi vähemaks.

      Kustuta