teisipäev, 14. juuli 2020

Aiamaa 2020

Üks õhtu kui loojuv päike nii romantiliselt aiamaa peale paistis haarasin fotoka ja klõpsisin paar pilti. Mõtlesin, et panen siia ühtlasi juttu aiamaa kohta kirja, aga nii kaugele ei jõudnudki. Siis sõitsin nädalaks lastega õe juurde puhkama ja tagasi tulles olid pildid juba omajagu "aegunud", sest selle ajaga olid näiteks õitsvatest hernestest saanud juba esimeste lestadega herned. Tegin siis paar värskemat fotot juurde, aga ega ma siis ka siia postitamiseni jõudnud ja nüüd on needki pildid natuke vanad. Aga on nagu on.

Maas on mul aastast aastasse üsna samad taimed: kartul, porgand, sibul, till, kurk, hernes, piparmünt, punane peet, meliss, maasikas, tomat, saialill, küüslauk. See aasta on uustulnukatena mustikad ja arbuusid. Mul oli aiamaal üks äärmine ala, kus miski väga hästi kasvada ei taha. Küllap on põhjus üsna lähedal kasvavas vanas õunapuus, mille juured rammu endale võtavad või siis selles, et tänu õunapuule, on see aiamaa kõige varjulisem koht. Ma olen seal ühtteist kasvatada katsetanud ja ainuke, mis seal hästi kasvab on saialill, punane peet oli ka üks aasta üsna okei. Saialille oli mul aiamaal kunagi paar taime, aga kuna seemned pudisesid neist mulda, siis nüüd on juba mitu aastat saialill aiamaal esindatud hoolimata sellest, et ma iga aasta neist taimedest suurema poole siiski välja katkun. Igatahes ma täitsa suurt saialille peenart ei tahtnud, niiet nüüd mõtlesingi mustikatega katsetada. Kokku ostsin kolm taime - kaks Patriot´i ja üks Alvar. Kaevasin parajalt suured augud, lisasin spetsiaalse mulla ja peale panin kooremultši. Osad soovitavad taimele kile ka alla panna, mina ei pannud. Alvaril on igatahes mõned marjad peal, et maitse saab ära proovida see aasta.


Arbuuse olen ma ennem ka korra-kaks kasvatanud, aga neist ei tulnud sisuliselt midagi. See aasta panin esimest korda 3 taime kasvuhoonesse. Kolm istutasin aiamaale loori alla ka, neist üks läks üsna kohe välja ja nüüd vihmadega jäi kängu teine, kolmas on veel ilus, aga kasvuhoones olevatega ikka poole väiksem. 

Tomateid on tänu arbuusidele sisuliselt poole vähem kui varasemalt, aga samas olen ma meie peres ainuke, kes neist tehtud hoidiseid sööb ja osad ei söö meil tomatit niisamagi, niiet tegelikult peaks piisama ilusti. Sibul ei taha mu liivases maas millegipärast väga kasvada, eks ta rohkem pealsete jaoks ja lollist järjekindlusest maha pandud ole. See-eest on kartulisaak ilus. Esimest korda võtsin värsket kartulit juuni lõpus Raiko sünnipäevaks, kindlasti ilusamad kui eelmisel aastal ja kuna olen paar korda veel võtnud, siis ei olnud ka ainult ühe erandliku pesaga tegu. Maha pandud kartuli kogust olen ka aastast aastasse vähendanud, sest meil tulevad talvel hiired keldrisse ja närivad kartulid-porgandid ära, niiet neid kasvatangi rohkem suviseks tarbimiseks. Kui kartuli kogust olen vähendanud, siis kurke külvan iga kevad aina rohkem. Ma lihtsalt a-r-m-a-s-t-a-n marineeritud kurke ja need saavad keldrist alati juba kevadeks otsa.
Juuni lõpus võetud esimene värske kartul


Kui aiamaa asjad on päris ilusad või vähemalt normaalsed, siis puudelt-põõsastelt saaki loota pole. Õunapuudest kannab korralikumalt üks vana puu, aga selle õunad niisama söömiseks eriti head pole ja kipuvad ussitama, kahel noorel puul on ainult mõni õun. Küll aga on perepuul lootust maitsta ära üks sort, mis varem kasvatanud pole. Tikreid on põõsal konkreetselt kaks (eelmine aasta sain põõsalt ÜHE tikri, niiet süsteemi vaadates on lootust järgmine aasta lausa kolm saada), kuigi kevadel oli põõsas marjaalgeid täis. Keegi oskab pakkuda, mis talle ei meeldi? Muld? Liiga kuiv?
Mureleid ei tulnud ühtegi. Ostsin vanemale murelile sügisel sõbra juurde, aga vähemalt sel kevadel polnud küll kasu. Neile muidugi ei meeldi kasvukoht ka, on kõrgemal tuultele avatud kohas. Arvatavasti annan murelitele veel 2-3 aastat aega ja kui saaki ei tule, siis võtan maha. Ploomisaak tundus kevadel tegelikult üsna paljulubav, aga päris palju algeid kukkus maha. Puu tahab lõikamist ka, see on plaanis kuu lõpus, pidavat parim aeg olema ploomipuude lõikamiseks. Lisaks armastavad lehetäid hirmsasti mu ploomipuud see aasta. Pesen neid peamiselt lihtsalt surveveega maha. Isegi mustsõstral on pooled lehed maas ja marju ehk paar peotäit. Järgmine aasta tuleb viljapuude ja põõsastega loodetavasti parem saak.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar