pühapäev, 22. märts 2020

Köök

Antud postitust oleksin ma sama hästi võinud kirjutada ka sügise lõpus, sest oleme oma köögi remondiga täpselt sama kaugel kui toona. No kui välja arvata see üks laud, mille sümboolselt vana aasta õhtul seina panime, et uuel aastal ka ikka remondiga edasi läheksime. Selles seisakus võiks natuke süüdistada seda, et meie kaks akutrelli, mis juba pikalt väsimuse märke näitasid, oma pikalt välja teenitud puhkusele jäid. Praeguseks on meil aga üks uus akutrell asemele ostetud, niiet pole ka selle taha peituda. Tõele au andes on ikka peamine põhjus meie enda mugavus - kui köök sai nii kaugele, et vesi kraanist tuli ja kraanikausist ära läks ning kapid seina said, siis kadus ka suur kiire ära. Selles mõttes ei tasu end ülemäära piitsutada ka, sest muutus on olnud suur ja üldpilt on kena. Lihtsalt ma eeldasin, et köök saab aasta lõpuks täiesti valmis. 

Mul on erinevaid telefoniga filmitud klippe köögi remondist, panin neist video ka kokku. Kes aga eelistab lugeda, siis väike ülevaade kirjapildis ka.



Köögi remont algas mais vana põranda üles võtmisega ja selle aluse pinnase välja vedamisega. Põranda aluse pinnase põletasime üle, panime näriliste tõrjeks maha võrgu, lappisime ära vundamendi ja taastasime tuulutusava, minu paps aitas vahetada mõned talad välisseinas. Seejärel sai juba hakata fibodest tugiposte laduma ja liiva tassima, edasi juba põrandatalad, soojustamine ja OSBd. Sellega tegelikult oligi kõige suurem osa tehtud, sest nüüd sai juba kõndida normaalselt toast tuppa.

Juulis lammutasime ära vana lae ja kui algselt oli plaan lihtsalt uued lauad panna, siis pärast seda kui sealt alt hakkasid välja paistma vanad talad enam ei raatsinud. Nendel taladel vana lubivärv niivõrd koorus, et sai lihtsalt pahtlilabida servaga puidu puhtaks lükata, pärast sai lihvimismasinaga kergelt üle käidud ja hiljem lakitud. Kindlasti üks meie kodu pärle on see võimas lagi, selle üle olen väga rõõmus!
Lammutades tuli muidugi lae pealt vägev "soojustus" välja - seda tüüpi remonti on siin majas juba palju nähtud. See kord olid siis suvalised penoplasti ja villatükid läbisegi laudade peale visatud, mõnes kohas oli ja samas mõnes kohas polnud midagi. Rohkem nägi välja prahi peitmisena kui soojustusena.

Augustiks oli suurem osa tolmutamist möödas, suurem osa laudist seinas (ja see väiksem osa on siiani panemata) ja Raiko sai enne välismaale sõitmist põrandalauad paika pandud. Tahtsime, et need lõpuks jääks võimalikult sarnast tooni elutoa parketiga, aga kuna kohalikus ehituspoes toona peitsi polnud, siis valisin toonitud laki. Suve naljakaim seik kahtlemata selle laki mitmekordse valimise ja kuivamisega. Kes lugenud pole, siis SIIN kirjutasin täpsemalt.

Kui rahanumbreid üldse ei vaataks, siis oleksin tahtnud kivist tasapinda. aga noh me ikka natuke vaatame. Samas see lamineeritud tasapind oli minu jaoks välistatud. Nii jäigi järele puit - ideaalis veel vanadest paksudest põrandalaudadest ise ehitatud - neid oli esiteks tasuta käes ja teiseks olid need nii ilusad paksud, et ma kangesti tahtsin neid majas kusagil eksponeerida.
Vanade värvikihtide eemaldamine kuumafööniga oli paras töö, aga tehtud ta lõpuks sai. Lihvisin ja lakkisin üle ja kuna nad päris nii üksteise vastu ei läinud (no vanad asjad ja mõni siit ja teine sealt natuke keere), siis vahed silikoonisin üle.
Tagurpidi põrandalauad. Plaanisin korraks neid hoopis seda pidi kasutada, et suurest värvieemaldamise tööst pääseda. Aga kuna nad teistpidi ilusamaid jäid (sedapidi jäid pealt kumerad), siis jäi see plaan katki.
Ülemised kapid (või õigem on hetkel öelda riiulid) tellisin Ikeast, veel siis kui Eestis Ikeat ei olnud. Oli toona korra vaba raha ja no mine tea, äkki ikka läheb nii kiireks, et neid on varsti juba vaja. Ei olnud, ootasid väga mitu kuud pakkides elutoa nurgas. See-eest kui lõpuks seina panemiseks läks, siis kokku panemine ja seina kinnitamine läks Raikol väga kiirelt. Uksi ei tellinud, sest mulle tundus jälle, et odavam oleks need ise teha (uksed maksid sama palju kui kapiraamid ja riiulid) ja sel põhjusel ei ole neid uksi ka veel, aga materjal on olemas, asi seegi.
Selline ta siis praegu on - see kõige rohkem valmis nurk :) Aga nagu öeldud, koht kuhu nõusid panna on, põrand on jalge all, vesi tuleb kraanist ja ära ka voolab, nõudepesumasin töötab ja töötasapind on ka olemas, niiet edasi on ilu :)

1 kommentaar: