laupäev, 12. jaanuar 2019

Elutuba: seinad

Elutoa põranda ehituse algusjärgus oli mul juba välja valitud nii tapeet kui seinavärv. Mu kindel plaan oli erinevalt varasemast pea kogu elutoa seinad värvida ja tapeeti lisada ainult kahte seina. Peamiselt rääkis sellise otsuse kasuks värvitud seinte kergem puhastamine ja vajadusel kergem uuendamine. Kuna tapeeti soovisin kasutada ainult aktsendiks ja väikesel osal toast, siis andis see võimaluse ka natuke kallimaid tapeete vaadata. Aga kas asjad lähevad kunagi plaanipäraselt?
Siin fotol on hästi näha tagumist seina, kust vammi tõttu osa kipsi suvalt ära peksin

Osaliselt said vammi tõttu nakatatud ka ühes toa osas seinad, niiet põrandat lammutades lasin ma haamril käia ja lõhkusin kipsi nakatunud osa ära. Lõin täitsa suvalt emotsiooni ajel, sest pidime sinna ju nii ehk naa uue kipsi panema. Kui hakkasin seinast vana tapeeti maha võtma, siis ei tahtnud töö sugugi kulgeda. Kuna vana tapeedi all oli meil osades seintes ajaleht, mis on pandud kruntimata seinale, siis tuli ajaleht seinast maha osaliselt koos kipsipaberiga. Teine suur mure selgus kui jõudsime järgmise seina juurde - tapeet lihtsalt ei tule seinast maha. Siis meenus, et me ei kasutanud toona enamus seintes tapeediliimi vaid seinaliimi. Niiet hea õppetund, kuidas pindade ettevalmistus ja õiged vahendid on tähtsad. Kuna enamus seintest oli seega tapeedikihi all, siis jäi esialgne värvimise plaan ka katki. Lahenduseks oleks küll olnud värvitav tapeet, aga mulle see mõte ei meeldinud. 
Lapsed tapeeti eemaldamas. Kuigi peab ütlema, et eelkõige pakkus neile huvi seina pritsimine.

Nii jäin lahendust otsides lõpuks pidama kahele valikule:
1) kas panna kuni aknalauani sisevoodrilaud ja sellest kõrgemale tapeet (nagu sellel fotol SIIN)
2) panna kõige hullematesse seintesse sisevoodrilaud ja teised seinad tapeetida

Lõpuks otsustasin teise variandi kasuks. Mulle tundus, et jääb visuaalselt ilusam, aga ka nõudis meie elutoa puhul kõvasti vähem ettevalmistust kui esimene variant. Nimelt olid meil osad seinad varasemast kehvasti pahteldatud ehk kipsplaatide liitekohtades pahtlit liiga vähe ja need nö traktorirööpad paistsid täiega välja, aga voodrilaua panemiseks ei pidanud neid korda tegema. Samuti rääkis selle variandi kasuks see, et lülitid jäid laudise peale, mis on üks kergesti laste poolt ära plätserdatud koht ja seega kergesti puhastatav.

Nii saigi tuba diagonaalis pooleks - pool laudise alla, mille pärast ära värvisime ja pool tapeedi alla. Küll aga läks esialgsest plaanist poole rohkem tapeedi alla ja nüüd mängis tapeedirulli hind esialgsest suuremat rolli. Ehk välja valitud tapeet enam selle lahendusega ei sobinud ja järsku ei olnud üldse ühtegi sobivat tapeeti justkui saada. Kergemaks ei teinud asja ka see, et mul olid mõned olulised tingimused veel peale hinna - kindlasti peab olema tegemist fliistapeediga (lihtne paigaldada, ei veni ja kergemad seina ebatasasused ei paista välja) ning teiseks pidi arvestama mustriga (ehk vana maja puhul tüüpiliselt pole meil sugugi sirged seinad ja nurgad, niiet kõikvõimalikud triibud jäid kohe valikust välja, kuid samas mustrit tahtsin, sest laudise osa on niigi hästi lihtne). Vahtisin aga õhtuti arvutis erinevate ehituspoodide kui tapeedisalongide valikut ja no mida pole, seda pole. Lõpuks saabus must reede ja kuna siis ka ehituspoodides hinnad all olid otsustasin, et olgu nagu on, aga mina ostan tapeedi ära. Nii õnnetult ei läinud, et oleksin pidanud mingisugusega leppima, vaid õnnestus Ehituse ABCst leida imeline tapeet ja vägagi mõistlikus hinnaklassis. Seal hakkas küll allahindlus hoopis laupäevast, aga ma ei julgenud riskida, kas järgmine päev veel piisavalt rulle alles on ja ostsin ära. Ja ma pean ütlema, et olen meie tapeediga nii rahul. Varasem oranž ei sobinud tegelikult puiduga üldse - kõik kokku jäi nagu üks suur plahvatanud kõrvits, siis praegune tapeet toob puidu ilusti esile.
Meenutuseks: elutuba 2012
Meenutuseks: elutuba 2012
Meenutuseks: elutuba pärast remonti 2013

Tapeetimisel käis mul abiks sõbranna oma abikaasaga, pahteldamis ja tapeetimispeol nagu me seda kutsusime. Ehk osaliselt oli vaja ikka neid varasemaid osasid siluda, nii me ühest otsast pahteldasime ja teisest tapeetisime. Lisaks jäi mul veel kaheks päevaks endale ka tapeetimist. Raiko pani sel ajal veel parketti, niiet meil oligi tööjaotus - tema pani öösel parketti, viis hommikul lapsed lasteaeda ja läks siis magama ning mina siis päeval tapeetisin.
Tapeetimispeo lõpp - igaüks oma töövahendiga poseerimas :)
Esimese tapeetimispäeva lõpptulemus

2 kommentaari:

  1. Nii ilus tapeet sai valitud! Sobib tõesti hästi puiduga!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) aitäh, ise olen ka lõpuks nii rahul, et nii hea kvaliteediga ja heas hinnaklassis meeldiva variandi leidsin.

      Kustuta