laupäev, 29. detsember 2018

Elutuba: põranda ehitus

Tänases postituses kirjutame põhjalikumalt meie elutoa põranda ehitusest - ehk on kunagi kellelegi abiks. Lisaks on üks pisike video, mis erinevatest põranda ehituse etappidest kokku pandud, kvaliteet pole just ülemäära suurem asi, aga meie jaoks hindamatu väärtusega ja loodetavasti meeldib teilegi.

Ehituse esimene samm (peale kogu lammutamist ja tõrjet) oli uue põranda kõrguse määramine, mis lõpuks tuli ca 5-6cm madalam kui oli vana põrand, nüüd jäi põranda kõrgus rohkem köögipõrandaga samale tasemele. Enne Fibost postide ehitust paigaldasime näriliste võrgu (võrgud punusime veel külgepidi omavahel traadiga kokku), et mutid ei tekitaks kuhilaid, millega lükkavad mulla ja liiva vastu talasid ja siis niiskus ülesse poole saaks liikuda.

Postide ehitus oli ka seekord sama, mis eelmistel põrandatel - ainukene erinevus oli kõrgus. Kui varasemalt oli kõrguseks kahe Fibo jagu, siis nüüd panime lisaks veel ka tellise või kaks. Kaevasime see kord kindluse mõttes mulda ära veel sügavamalt ja kõrgust määrates jälgisime, et ehitades talad tõuseksid vundamendist kõrgemale. Vundamendi tegime kondentsi ära hoidmiseks üle bituumenmastiksiga ja vundamendi ülaserva lasime puurida õhutusaugud, oluline oli aukude asukohta määrates arvutada, et õhutusava ei jääks liiva alla ja samas oleks talast allpool.

Postide paneku järgselt tellisime koheselt 10t liiva, mille Raiko ja sõber Priit viisid aknast sisse transportöör lindi abiga ning selleks kulus sedasi ainult kaks päeva, väga palju kiirem ja lihtsam kui varasemad korrad kui oleme käru ja ämbritega tassinud. Järgmised kaks päeva läks, et see liivahunnik toas ühtlaselt laiali jagada, liivakihi kõrguseks jäi umbes 22cm, õhuvaheks umbes 30cm.

Talade vaheks jäi traditsioonilised 60cm, nii on villa pärast mugav paigaldada, sest ei pea laiust kitsamaks lõikama või riba juurde panema. Üldiselt ka talade vaheks rohkem kui 60cm ei soovitata. Meie talade pikkuseks sai umbes 3,9m, ühe jätkuga ja sinna alla läks 4 fibost posti. Päris kindla sammuga ei läinud, sest meil on ahi ja korsten keset tuba, niiet vaatasime, et jääks lihtsalt enam-vähem võrdsed vahed. Taladeks läksid 10x15 immutatud prussid. Fibo ja tala vahel kasutasime isolatsiooniks sulatatavat katusekatet, mille abil sai ühtlasi ka prussid loodi aetud.

Tuuletõkke ja villa jaoks kinnitasime talade allserva 4x4,5cm liistud, et tekiks korralik kast. Alumise ääre peale läks kollane tuuletõkke vill, mille panime kinni plekikruvidega ning jätkukohad silikooniga. Sinna peale läks kivivill (meil 10cm). Mustaks põrandaks panime liitetapiga 18mm OSB(4faas 18x1250x2500), et plaadi jätkukohad ei nihkuks.

Algselt oli meil plaan panna elutuppa uuesti põrandalauad ja mul oligi mitu hinnapakkumist küsitud, aga siis tuli must reede ja selle raames oli K-Rautas eriti hea hinnaga parketti saada ja kuna hind tuli  sisuliselt sama (mõnikümmend eurot odavam), aga parketi sain ma kohe ära tuua ja selle paigaldamine on kiirem ning kohest viimistlemist ei vaja, siis lõpuks otsustasimegi ootamatult parketi kasuks. Selle ära toomine oli muidugi nali omaette, sest ei olnud mul ju sugugi plaanis too päev ega üldse parketti osta, vaid otsus sündis poes. Kuna 46ruutmeetrit parketti on üsna palju, siis suurim mure oli see, kas see meie autosse mahub. Laenasin lahkelt mõõdulinti ja avastasingi, et pekkis - 10cm jääb autol pikkuselt puudu, sest esiiste ei lähe täiesti vastu armatuurlauda. Õnneks tulin mõtte peale proovida ka nii, et esiiste võimalikult alla lasta (ei lähe ka täiesti alla, sest kui tagaiste on kokku pandud, siis jääb esiistme seljatugi sellele toetuma). Läks! - kaotasin sedasi küll kõrguses, aga minu arvutuste kohaselt pidi parkett täpselt ära mahtuma. Ja no täpselt ta mahtuski.
Kuidas pereautost saab väikekaubik :)
Siinkohal kiidan kahte eriti toredat töötajat, kes mulle kõik selle 46ruutmeetrit parketti autosse tõstsid ja ohutult kinnitasid.

Postitus on sündinud koostöös K-Rautaga, kes meid varustas elutoa põranda jaoks vajalike tuuletõkke  ja OSB plaatidega.

6 kommentaari:

  1. Sa kirjutad parketi panemisest ka, eksju? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No mul nii väga plaanis polnud, mulle tundub, et sellest pole väga midagi kirjutada. Aga ma siis järgmisesse postitusse panen miski lõigu sisse :)

      Kustuta
  2. Tere

    Oleme oma perega ka ühte laadset maja vaatamas ja ehk ka ostmas. Kahjuks alumised vundamendi olevad palgid on osati pehkinud ning vajaksid asendamist. Eelmine pererahvas on juba fibo plokiga alustanud mõndadest kohtadest likvideerimist, kuid neid kohti on veelgi.

    Põrandad on sellised nagu Teil, üsna suur osa on ka juba ülesse võetud.

    Algselt plaanisin, et teeks Excelisse märke nagu Teil oli tehtud, kaevasite ja viisite vana pudru ära, tekite fibost toepostid jms.

    Mulle aga soovitati teist lahendust.

    Pudru välja, killustik, tasandada, liiva, penot, kile, killustiku, siis valada ning siis juba peale mis hing soovib.

    Millise variandi puhul tuleks otsustada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Üldiselt on meid igalt poolt hoiatatud kilet mitte kasutama. Viimase variandi kasuks otsustades teeksin kindlasti ilma kileta.

      Kustuta
  3. Tere, kas 100mm villaga jäi põrand soe ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere!
      Muidu oleme ka talvel vundamendi õhutusavasid lahti hoidnud, aga see talv tundsin, et põrand oli piisavalt jahe, et seda märgata ja mõelda nende avade kinni panemise peale. Samas sama palju villa on meil ka koridoris, kus praegu ainult OSB peal ja lastetoas, kus OSB ja vaipkate. Viimases kahes tundub põrand soojem kui elutoa puitparkett. Aga kui mahub ja võimalust on, siis ma paneks rohkem villa.

      Kustuta