neljapäev, 31. august 2017

Kui asjad lähevad valesti - majavamm!

Maja ostes ei olnud meil siin pesitsevast majavammist aimugi ja kuna majavamm vajab kasvamiseks soojust, mida 10 aastat tühjas seisnud majas piisavalt ei olnud, siis oligi ta tol hetkel nö puhkeseisundis. Välja lõi majavamm vannitoa- ja koridori vahelt nii aasta pärast sisse kolimist. Hiljem selgus, et kunagi oli vannitoa põrand valatud otse vanale puitpõrandale ja küllap sealt segust tekkinud niiskus vammile alguse panigi. Loomulikult võtsime me neid vanu põrandalaudu ära nii palju kui vähegi ulatasime, aga vannitoa tagaseina jäi põranda alla üks tükike veel, milleni kuidagi ei ulatanud. Selleks hetkeks olime elutoa valmis ehitanud ja olime arvestanud, et üks hetk lööb tänu sellele meil vamm välja ka elutoas, me ise prognoosisime, et ehk nii 10 aasta pärast ja kusagilt seinaliistu vahelt. Päris nii ei läinud.
Ehk selline pilt vaatas vastu meile laupäeva õhtul elutoast ja mitte sugugi kusagilt põrandaliistu vahelt, vaid hoopis keset elutuba. Ma esimese hooga vaatasin kaugelt, et lapsed on vatipadjad kätte saanud ja laiali jätnud. Kui ma aru sain, et vatipatjadest on asi kaugel, siis lisage-palju-inetuid-sõnu emotsioon mind valdaski.

Elutoa põrand on meil ehitatud vana põranda peale, sest maja ostes oli meil elutoas nö remonti alustatud. Kohati küll üsna kahtlase väärtusega remonti, aga siiski. Eelmiste omanike poolt oli 3/4 elutoa põrandast soojustatud ja musta põrandani valmis, ei tundunud otstarbekas seda kõike maha lammutada ja uuesti teha, aga toona me ju ei teadnud majavammist midagi. Oleks teadnud, oleksime loomulikult teisiti teinud. Nüüd olemegi kõikides teistes tubades kõik põrandad täiesti lahti võtnud, vana muld välja ja alt õhutusega põrandad teinud. Lihtsalt, et vältida üleval olevat pilti.

Niiet nüüd hakkame me nädalavahetusel hoopis minu sünnipäeva tähistamise asemel põrandat lammutama. Kuna me kohe kõike valmis ehitada ei jõua ega jaksa, siis teeme ajutise lahenduse, mis tagab endale ka suurema kindlustunde, et juhul kui seal midagi uuesti kasvama hakkab, siis saab kevadel veel kord Boracoliga üle käia. Päris nii soe see ajutine põrand muidugi ei tule, aga talve kannatab ehk üle elada.
Ja kui nüüd kellelgi on mingeid maagilisi nippe või muid majavammiga seotud hästi olulist infot, mida ma ehk ei tea, siis andke aga julgelt teada, luban, et olen nagu käsn (ja mitte majavamm - mu enda must huumor siia vahele), kes infot imab.

10 kommentaari:

  1. Oh õudust! Mu sõbral oli ka majavamm, taastas oma maamaja, ka alt tuulduv põrand, varem vammi pole olnud. Soojustas põranda ja ka vundamendi, arvatavasti oli liiga vähe tuulutusi lahti ja soojustuse tõttu all ka liialt soe, nii see vamm mööda põrandaliisu tuppa trügis. Nüüd lammutas kogu maja põrandad ja vedas alt liiva-kruusa täis, siis peno ja valas peale tsemendi. Meil oli samuti alt tuulduv põrand aga otsustasime ka viimase varjandi kasuks, nii igaks juhuks. Jõudu ja jaksu teile võitlemiseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil on probleem vist ikka eelkõige tuulutuse puudumine ja see, et vanad talad otse mullal on ja kahe lauakihi vahel on soojustuseks muld. Mis me põrandaga edasi otsustame teha ma veel ei tea, ootame eksperdi arvamuse ära.
      Aga jõudu ja jaksu võtame kuhjaga vastu!

      Kustuta
    2. Meil sama jama,aga õnneks oli vesiliiv all mitte muld ja ka tuulutus,nüüd viskan sellest mingi kihi välja ja täidan õige liivaga.Mind huvitaks ka,milline on eksperdi arvamus uuest põrandast?Mina täidaks uue liivaga ja soodustaks penoga ja siis uus põrand peale...

      Kustuta
    3. Meie oleme otsustanud alt tuulutusega põrandate kasuks ehk pinnasele liiv, vundamenti avad, fibodest postid ja nendele puittalad, millele küljele liistud toetamaks tuuletõket ja sellele vill ning siis OSB ja lõpuks peale laud. Ekspert andis sellise põranda ehituseks positiivse hinnangu. Me samas ei küsinud, millised variandid oleks veel okeid vaid uurisime, kas selline ehitus oleks sobiv ehk usun, et sobivaid variante on teisigi.

      Kustuta
    4. Okei,njh vaadates minu "auku" siis tuulutus vist ei tuleks kõne alla,kuna välimine vundamendi piir on mullast ca 20-25cm.Maja on tiba alla 1900a ehitatud.Peab hakkama ümber maja mulda minema vedama muidu:)Sisemist liiva piiri ei taha madalamaks ka jätta kui on õue mulla piir.Aga tänud ja kõvasti jaksu ja jõudu!

      Kustuta
    5. Aitäh. Jah, meil on vundament kõrgem, nii madala välispiiriga on see variant tõesti veidi keerukam ja meie poolt valitud lahenduse teostamiseks tuleb lisatööd juurde.

      Kustuta
  2. Olen lugenud kusagilt nippi, et kasteti mingi väetiseveega ja see tappis selle koletuse ära

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pean tunnistama, et olen selliste lahenduste tõhususe suhtes üsna skeptiline.

      Kustuta
  3. Tere, Kuidas on maja ümber pinnase kalded ja kas vihmaveerennid on ja kas vundamendi liistukalded on õiged? Kui nendest üks juba vett maja poole korjab, on jama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kalded on osaliselt valed ehk ühes kohas on maja poole kaldu, vihmaveerennid puuduvad. Eks need kindlasti on vammi tekkele kaasa rääkivad tegurid. Aga suurem probleemm paistab olevat vanad topeltpõrandad, kus lauad asetsevad otse pinnasel ning nende peal on tõrvapapp, millel omakorda jälle pinnas ja siis järgmine kiht laudu.

      Kustuta