pühapäev, 17. september 2017

Ämbrisalat

Ma olen enda meelest see aasta üsna usin hoidistaja ja talvevarude koguja olnud. Nii on mul hoidistatud laar ämbrisalatit, kahe retsepti järgi tehtud sisse kurke, sügavkülma varutud nii marju kui toormoose, tee jaoks kuivatatud piparmünti. Oma järge ootab veel boršipõhi ja siis võib laias laastus talvele vastu minna. Mahla ma ise ei tee (kuigi olen teinud), sest see aasta ei ole mul sellises koguses ploome-kreeke ja mahlavarud saan oma vanematelt, keedetud moose ma aga ei tee seetõttu, et neile ei ole meie peres erilist nõudlust.


Kurkide retsepti olen ma varasemalt jaganud SIIN, aga täna tahan siia kirja panna enda pere ämbrisalati. Internetist leiab mitmeid ja mitmeid ämbrisalati versioone, kuid minu jaoks oli oluline teha enda lapsepõlvest tuttavat ja nii maitsvat salatit, mis mu isiklik lemmik on makaronide kõrvale ja kuna ma juba kaks purki olen tühjaks söönud (ups!), siis võin kinnitada, et on maitsev kraam ja julgelt teistega ka jagada.

Ämbrisalat:
2kg kapsast
0,5kg sibulat
0,5kg tomatit
0,5kg kurki
0,3kg porgandit
50g 30% äädikat
4spl jämesoola
300g õli

Kõik tükeldada/riivida, lisada äädikas, sool ja õli, hoolega segada ja lasta seista (meie tavaliselt lasime seista üleöö). Kuumutada 80kraadi juures 25minutit ja panna purki ning kaanetada. Mina isiklikult riivin kurgist ja porgandist õhukesed viilud ning tomati tükeldan käsitsi, ülejäänu riivin ribadeks. Meie peres tehti lapsepõlves alati mitmekordne kogus, mina tegin ühekordse ja sain kokku 9 väikest purki. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar