teisipäev, 27. juuni 2017

Meie jaanid ja kuidas ma nuttes wc põrandat valasin

Meie jaanid olid täiesti kodused. Eelmine aasta oli meil suur mure leida jaanituli, kus lõke enne 11 süüdataks, niiet lapsed selle ka ära näeksid. Lõpuks leidsime ja lisaks sellele, et lõke seal kell 8 süüdati oli seal jaanitulel ka erinevaid mänge, kiikesid ja liumägi lastele. Oleksime seegi aasta läinud, aga tänavu peeti pidu juba neljapäeval ja tunne oli natuke vara. See-eest tegime kodus reedel lõket ja grillisme vorste ja vahukomme.

Lõkkematerjaliks käisime tee äärest pehkinud ja mahakukkunuid oksi juurde toomas. Lapsed läksid kogu tegevusest hullult hasarti - kes suurema oksa leiab ja pärast hoovis tassiti neid lõkke juurde jooksuga.

Muidu grillime me ainult grilliga, nii palju mugavam on kui lõkkel teha, aga vot jaanipäeval grillime alati lõkke peal. Ma mäletan enda lapsepõlvest suurt oma küla jaanituld, kus inimesed grillisid ja me õega kodust võiga määritud ja soolaga üleriputatud leivaviile tõime ja neid pulga otsas lõkkes grillisime - üle mõistuse hea. Ma pole ammu järgi proovinud, kas nüüd ka nii hästi maitseks või on mõte sellest tänu heale mälestusele palju meeldivam. Meie grillisime ise nüüd vorstikesi, võtsin ülesse natuke esimest värsket kartulit (mis on väga väike alles, kõige suurem oli poole kanamuna suurune, teised sõrmeotsa suurused, aga tilli ja võiga oli väga mõnus) ja lastele vist pakkus kõige suurema elamuse vahukommide küpsetamine. Seda soovi kuulsin järgmisel päeval kohe väga mitu korda.


Laupäev enam nii idülliliselt ei läinud, sest mina võtsin nõuks hakata wc põrandale tasandussegu valama, et seda lähiajal plaatima hakata saaks. Ennem polnud ma seda tööd muidugi teinud (nagu enamike töödega siin majas), aga ma googeldasin ja tundus, et kui raske see ikka olla saab. Teadsin, et meil peab olema mitu kotti selleks otstarbeks ostetud segu. Ainukesed ühesugused segukotid pööningul olid küll kirjaga "aluspõrandasegu", aga ma eeldasin, et üks asi kõik, lihtsalt väheke teise sõnastusega. Et lugu päris nii pole sain ma segule vett lisades juba aru, sest ma panin niigi õpetuses olevast poole rohkem ja see oli ikka väga paks. Pigem nagu müürisegu. Kuna see mul juba valmis oli ja Raikot parasjagu läheduses ei olnud, et tema arvamust küsida saaks, siis otsustasin selle ikkagi sinna wc põrandale tassida ja laiali ajada (ideaalis isegi loodi).
Põrand enne
Nii mul oligi keset põrandat hunnik segu, mis mitte kuhugi ise ei valgunud, hoopis tornis seisis. Ma muudkui silusin seda ja ise samal ajal nutsin, sest loodiga silumisest ei tulnud midagi välja ja kelluga kogu põranda silumine võttis ilmatu aja ning pakend lubas, et segu on töödeldav tunnike. Pealegi ei läinud see segu üldse siledaks (sest oma ettekujutuses olin ma ju algselt arvestanud isevalguva tasandusseguga). Loodi ma sinna põranda peale üldse ei pannud, vaid proovisin toimetada nii, et põrand vähemalt sile oleks. Lõpuks hakkaski viimane lõpp juba kuivama ja niisutasin seda veega üle, et saaksin ruttu laiali lükata. 
Põrand pärast "tasandussegu"

4 kommentaari:

  1. Selle päris tasandusseguga on meie kogemuse põhjal täpselt samamoodi. Isegi kui paned kõvasti rohkem vett kui juhendis kirjas on, siis ise ta kuhugi ei valgu ja nagu vooliks savist seda põrandat.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga vähemalt pealt vajub ta ju ise siledaks ja otseselt krobeline ja sooneline ei jää?

      Kustuta
  2. Lugesin terve blogi nädalavahetusega läbi, kuna endalgi on üks "natukene väsinud" maja silma jäänud. "Natukene väsinud" on küll leebelt öeldud, aga see selleks. Kuna su blogi on nii põnev, siis võtsingi kätte ja lugesin otsast lõpuni läbi. Mida rohkem ma lugesin, seda rohkem tekkis tunne, et ÄKKI võtaks isegi selle suure projekti käsile :) Käisime omal käel maja natukene piilumas ja homme lähme maakleriga, et ka sisse kiigata.
    Mulle hetkel enam ei meenu, kas blogis oli juttu veest ja kanalisatsioonist.
    Kas need olid majas sees juba või pidite ka sellele probleemile lahenduse leidma?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Veest ja kanalisatsioonist ma pikemalt kirjutanud pole - päris algus on mul väga kaootiliselt üles kirjutatud, nüüd saab üldiselt kõik suurem toimetamine kirja. Aga kanalisatsioon oli olemas, aga seal ka miski vajas putitamist, veega liitumine oli ka olemas, kuid majja tulev toru lekkis ja oli katki, niiet selle tegime uuesti. Niiet algul me kasutasime väliwc-d ja kuna vannituba kui seesugust siin ennem ei olnud, siis käisime mehe ema juures paar kuud pesemas enne kui endale vannitoa saime.
      Kuigi millegi vana remont on teine kord väga raske ja lõputuna näiv protsess, siis mina olen kahe käega selle poolt. Julgen soovitada küll. :)
      Teile edu ja soovitan kindlasti sellised olulised asjad üle kontrollida:
      *käige maakleriga täpselt krundi piir läbi, mitte ärge laske umbes käega rehmata, et vaata sinnani see maa läheb.
      *kontrollige palkmaja puhul (kui näha ei ole), selle vastavust. Meil algul öeldi ju ka, et tegemist palkmajaga, tegelikult aga karkassmaja.
      *küttesüsteemide kohta võiksite ka uurida (ma muidugi ei tea, kas seal sees mingit ahju või pliiti üldse on, mis oleks isegi silmaga sellises olukorras, et köetav), aga kui on pealtnäha korralik, siis võiks uurida, kas sellega kütta saab või millal viimati köeti. Kui saate küttekeha ehituse pealt kokku hoida, siis see on suur ajavõit.

      Igatahes soovin hunnikuga edu ja loodan, et kõik läheb nii nagu unistate.

      Kustuta