neljapäev, 4. august 2016

Kiviterass

Kui juba lõpetamata lõpetatud projektide lainel olla, siis paar päeva tagasi sai mul valmis ka kiviterass. 
Meil oli maja ees üks üsna pisike mururiba, mis vihmaga alati hirmsasti sopane oli, lisaks kaevas koer endale sinna magamiseks lohke ja räästa all oli vihmast tekkinud vagu. Niitmine oli samuti äärmiselt tüütu, sest aiapoolses küljes on kunagi pandud äärekivid ja sellest madalamalt on valatud kõnnitee, niiet servad pigi kõik ikka kääride või trimmeriga üle niitma. Põhimõtteliselt saigi niita muruniitjaga tiiru edasi-tagasi lapikese keskel.  No ja selline korraldus ei olnud kohe kuidagi ilus. Nii ma siis suure hurraaga otsustasin, et teen sinna kivist terassi hoopis.
Aprillis lõin labida maasse ja terassi lõpetasin nüüd augusti algul. Lõkkeplatsiga võrreldes kiire töö :)

Kividena kasutasin peamiselt lauda varemetest tekkinud paekive, mida kusagile nii ehk naa õieti panna polnud. Keskmine paksus kividel on umbes 15cm, aga on ka natuke õhemaid ja tunduvalt paksemaid. Nii kuidas materjali oli ja seda viimast tegelikult väga ei olnud, sest lõpuks jäigi pooleteist meetri jagu materjali puudu, et parkla killustikuga terass kokku viia. Aga hetkel lõpetasin terassi siiski ära, sest seni oli mul kogu aeg kaevamise järg poolik ja siis oli vankriga väga tüütu liikuda. Kui kuskilt kive tekib, siis saab päris lõpu ka ära teha või siis hoopis killustiku osa veidi pikendada. (Teada on, et see juhtub hiljem kui varem). Praegusel kujul on pikkuseks 7.40m ja laiust 2.60m. 

Kõige kauem ei võtnud aega mitte ehitamine ise ega kivide kohale tassimine, vaid mulla ära vedamine. Kaevatud on ära umbes pool kuni labidatäis mulda. Vahed on veel täitmata, sest liiva pole. Viimased terad läksid kivide alla. Tean, et sedasi hakkab rohi läbi kasvama, niiet aeg-ajalt tuleb hakata vahesid kitkuma. Mulle endale meeldib selline lahendus tunduvalt rohkem kui varasem kole mullariba. 

4 kommentaari:

  1. Väga super tulemus. Sa oled ikka üks Väga Vinge Naine! :)
    Hea oleks jah mingi hetk ikka liivaga vahed ära täita, sest see pagana umbrohu kitkumine läheb lõpuks elutüütuks. Edu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh kiituse eest! Aga blogimaastikul on palju kergem vinge olla kui reaalsuses. :)
      Rohi hakkab läbi kasvama nii ehk naa, sest ära kaevatud mullakiht on kohati ainult pool labidatäit, aga tõsi on see, et liivast on rohtu kergem kitkuda :)

      Kustuta
  2. Oo, kui ilus! Vahepeal teeb siin Lõuna-Eestis elades kadedaks ikka küll, et meil paekive pole.
    Nüüd on vaja veel üks ilus kaldtee sinna teha :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ega meil see kivide seis ka teap mis ole, ma omakorda kadestan oma vanemaid, kes Saaremaal paekivide otsas elavad.
      Kaldtee oli meil tegelikult ajutine lahendus, et vankriga liikuda saaks ja sellised kujul kaob ära. Maja teisele poole on plaanis terass ja sinna ka korralik kaldtee teha. Üldse peaks põhiline majja sisenemine hakkama teiselt poolt maja tulevikus käima.

      Kustuta