esmaspäev, 12. oktoober 2015

Kui pliit ei tõmba

Meil on Kalvise veesärgiga pliit (7,7Kw), millele korsten ja soemüür lastud külge ehitada 2013 suvel. Hetkel on pliidil järgi boiler (150l) ja kolm radiaatorit (tulevikus peaks lisanduma veel kaks radiaatorit). Nende kahe aasta jooksul ei ole pliit aga siiani päris sujuvalt töötanud - peamiseks mureks on see, et ajab suitsu sisse ja siibrite ning tahmaluukide juurest ajas pigivett välja. Kui internetist erinevaid põhjuseid otsida, miks pliit ei tõmba, siis põhjuseid on mitmeid (täpsemalt saab lugeda SIIT), nende hulgas ka ehituslikud apsakad nagu liiga pikk korsten, laienev korstnapits või liiga kitsas suitsulõõr. Nii ma olingi kindel, et kogu soemüür tuleb ära lammutada ja teisiti teha või peab soemüürist sellise pliidi jaoks üldse loobuma. Aga mis tegelikult valesti läks?
1. Kui soemüür ja korsten valmis said, siis tellisin korstnale vihmamütsi peale (nii nagu ahjulgi on ja kuna seal ta toimib, siis ei osanud pliidi puhulgi halba karta). Tegelikkuses takistas see piisava hapniku juurdepääsu tulele ja seetõttu puud korralikult ei põlenud, vaid rohkem vindusid seal pliidi all. Korraga sai pliiti panna vähe puid ja need tuli võimalikult risti-rästi laduda. Mingi aeg kahtlustasime, et korstnamüts võib olla süüdi, miks tekib kondents, mis siis vuukidest välja pressis. Võtsime mütsi maha ja tõmme pliidi all veidi paranes.
Talvel käis korstnapühkija (toona oli veel müts peal), erilisi soovitusi ei andnud, kuid ütles, et süsteem pigitab.
2. Nüüd septembris, kui vaikselt kütmisega algust tegime, siis kippus pliit ikka vähemal või suuremal määral sisse ajama. Kaks nädalat tagasi aga enam üldse kütta ei saanud, kõik suits tuli tuppa. Ei aidanud ajalehe lõõrides põletamine (mis teadupärast ikkagi ohtlik on, eriti pigise korstna puhul). Kurtsin papsile ja kui nad nädalavahetusel külas käisid, siis võttis pliidil plaadi pealt ära ja tegi puhtaks. Pliit oli totaalselt tahma täis ja seetõttu ei saanud hapnik tulele ligi.


Et pliiti peab ka puhastama, seda mina ei teadnud, sest ka korstnapühkija puhastas ainult korstent ja soemüüri. Kas pliidi puhastamine on ka korstnapühkija kohustus, peab seda eraldi paluma või peaks ta seda ise tegema?
Nüüd igatahes toimib pliit suurepäraselt: sisse ei aja, puud põlevad ilusti ja tunduvalt rohkem annab sooja.


* Nüüd leiab meid facebookist ka (SIIT).

5 kommentaari:

  1. Meil puhastas küll korstnapühkija pliidi ka ära. Minu teada peabki puhastama. Kuidas sellise küttesüsteemiga muidu rahul olete? Meil ka plaanis selline pliit muretseda, kuhu boileri ja kütte saab ühildada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rahulolu on natuke vara hinnata, sest tegelikult on meie süsteem veel poolik - puudub akumulatsioonipaak. Seega pärast kütmist ei ole radikad enam kuigi kaua soojad. Tavaliselt lükkangi kütmise lõpus ka radikad välja, boileris vesi siiski püsib pikemalt soe. Kuna meil radiaatorid on hetkel koridoris ja vannitoas ehk ruumides, mida me kasutame vähe, siis saab seda endale lubada. Kui lastetuppa ka radikad saame, siis on vaja ka akumulatsioonipaaki, sest seal ei saa lubada olukorda, kus sooja on ainult seniks kuni tuli pliidi all.
      Aga üldiselt olen rahul, me esimene talv kütsime vana pliidi ja soemüüriga (siis veel elasime maja remontimata osas) ja elektriradikatega, elektriarved olid üüratud.
      Mul on ka vanematel kodus selline süsteem, lisaks ahi ja nemad kütavad ka talvel suurte miinustega sedasi ilusti maja ära. Niiet üldiselt ma soovitan süsteemi küll.

      Kustuta
  2. Pliidi puhastamine on ikka pererahva enda töö minu meelest. Väga hinnatud korstnapühkija alati kutsub vaatama kui palju "perenaise luukidest" kraami kätte saab ja manitseb, et seda osa tuleks ikka ise regulaarselt teha - oma rahakoti huvides - kulub vähem pliidipuid, rikub vähem kollet ja lõõre ja lõpuks vähendab ka tulekahjuohtu.

    VastaKustuta
  3. See pliit on mõeldud ainult tarbevee soojendamiseks ja sedagi ilma soojamüürita. Miks? Sest kolle on liiga väike ja pliit on plekist, mis ei saagi töötemperatuuri üles. 100c veetoru koldes jahutab kolde niivõrd maha, et väljuva suitsu temp jääb liiga madalaks. Sealt edasi veel soojamüür, mis omakorda suitsu jahutamiseks (ehk toa soojendamiseks) mõeldud ja ongi käes. Näha on, et suitsugaaside temp langeb alla kastepunkti juba soojamüüris, rääkimata korstnast. Ühesõnaga liiga palju üritatakse välja võtta sealt, kust midagi enam välja võtta pole ja see pigitab süsteemi ära. Ahneks ei tohi minna.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan selgituse eest. Nüüdseks oleme selleni muidugi ise ka jõudnud. Toona pliiti ostes ei jaganud meiega vastavat infot keegi kui me sellisest ehitusplaanist rääkisime. Aga asi ei ole kindlasti ahnuses, vaid teadmatuses.

      Kustuta