neljapäev, 27. märts 2014

Kompost

Kui 2012 märtsis maja ostsime, siis oli seda õuet siin riisutut viimati vist oma kümme aastat tagasi - hoov oli võsas ja kulu täis. Ilmselgelt tuli siis esimene kevad kui lõpuks riisuma sai hakata väga palju kompostimaterjali. Kompostihunnik sai tehtud aia nurka ja juba suvel oli kuhi nii suur, et see hunnik sai "seisma" pandud ja kõrgemale, keldripoolsesse aianurka rajatud teine kompostihunnik. 



Kui varem on kompostihunnikud olnud nö vabalt, siis nüüd ma tahtsin kasti ümber, et hunnik oleks veidi niiskem (varem kippusid eriti hunniku ääred läbi kuivama) ja et komposti aeg-ajalt segada saaks. Alustusks googeldasin nii- ja naapidi ja siis proovisin ise ehitusega alustada. Kuna sellest aga asja ei saanud, siis ma läksin tuppa mossitama ja Raiko lubas mulle ise kompostikasti ehitada. Kasti nurgad panin ise silmajärgi paika ja ainukeseks tingimuseks oli, et kast peab olema kahe lahtriga - ühes "seisev" kompost ja teine lahter kuhu koguda uut komposti. 





See kevad aga otsustasin ma esimesel pildil näha olevad poolmetsikud vaarikad välja kaevata ja kompostihunnikut nihutada rohkem aia nurka ehk siis endise vaarika koha peale. See vaarikate kõrval olev kompost on tegelikult valmis ja ootab peenardesse viimist, aga kuni mul osa aiamaast rajamata on, siis seni ei hakka seda veel kuhugi tassima. Küll aga tassisin ma ühte lahtrisse keldripoolses nurgas olnud kompostihunniku, sest nüüd mahub mul nii kogutav kui kõdunev kraam kõrvuti ning lisaks peaks keldripoolsesse aianurka tulema hoopis kuur.



Ehk kogu juttu lühidalt kokku võttes oli kahes aia nurgas kompostihunnik, mis mõlemad on nüüd ilusa kasti sees aiamaa nurgas. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar