esmaspäev, 2. oktoober 2017

Mida saab K-rautast 1000€ eest?

Kirjutasin suve alguses, kuidas võitsin meie vanni projektiga Nutika Eestlase kampaania, mis tõi meile 1000€ väärtuses K-rauta kinkekaarte. Me vaagisime hästi pikalt, mida selle raha eest soetada, sest tõsi on see, et meil jagub siin majas töid ja tegemisi mitmete tuhandete eest ja nii me proovisime paika panna, mida meil antud hetkel kõige rohkem vaja oleks. Oleks me natuke kauem oma ostudega oodanud, siis oleks läinud see võit majavammi tõttu lammutatu taastamisse, aga meie olime selleks ajaks juba kinkekaardid ära kasutanud. Ja kui päris aus olla, siis ma tegelikult ei kahetse, et see kord sedapidi läks...

Me tegelikult kasutasime oma 10x100€ kinkekaarte kolmes osas. Esimene kord ostsime igasugu pisiasju: näiteks uue aiavooliku püstoli, kõbla, segu, paki kivivilla, lapsed said pesakiige jne (ja seda viimast võiks esitleda kui aasta ostu! parim leiutis üldse, millega muideks ilma kaklemata ja koos mängitud saab).
Suurimad ostud langesid augusti lõppu, kui mul lõpuks sai villand pesumasinast, mis aeg-ajalt töötab. Tegelikult oli ta jälle terve suve ilusti töökorras kuni üks päev jälle jukerdas. Valituks osutus muidugi see päev kui mul must pesu mägedesse kõrgus ja õues imeline ilm pesu kuivatamiseks oli ja siis ma otsustasin, et mulle aitab, me läheme ostame uue pesumasina. Vaatasime odavama hinnaklassi masinaid, kus pestav pesukogus oleks vähemalt 5, veel parem 6kg. Kuna hinnavahe kõige odavama pesumasin-kuivati vahel (mis oli too hetk just kampaaniapakkumine ja maksis 475.14€) oli üsna väike, siis lõpuks otsustasime hoopis selle kasuks.
Valituks osutus Samsungi pesumasin-kuivati WD80J6410AW/LE, mis peseb kuni 8kg ja kuivatab korraga kuni 6kg pesu. Kokku on masinal 12 erinevat programmi, minul on seni proovimata kiirpesu ja õhkpesu omad. Pesen tavaliselt puuvillastele riietele mõeldud programmiga ja kunagi ei pane ma masinat kohe otse kuivatama, vaid valin tavaliselt kuivatamise pikkuseks ise 2h30minutit või 3tundi, sest selle ajaga on pesu tegelikult juba kuiv, kuid täispikk kuivatus on 4tundi. Enim hirmujutte lugesin ma enne 2in1 masina soetamist selle kohta, et riided hirmus kortsu jäävad, mis eraldiseisvate masinatega probleemiks ei ole. Tegelikkuses oleneb see siiski programmist ja pesust ehk voodipesu tõepoolest jääb kortsu, seda enam, et seda on tavaliselt lubatud 6kilo täis või vähemalt üsna ligidale sellele kaalule. Tavalised igapäeva rõivad on küll aga täiesti okei masinast välja võtta ja selga  panna või kappi pakkida ilma triikimata (ma muidugi ei triigi ka õues kuivatatud pesu, mis on kenasti sirgelt rippuma pandud). Niiet kortsus pesu üle, välja arvatud voodipesu, ma küll kurta ei julgeks. Tõsi on muidugi see, et võrreldes 2in1 masinatega jõuab päevas vähem masinatäisi pesta, aga võrreldes meie tavalise pesumasinaga ei upu ma enam mustade riiete kuhjade alla ja nädal aega järjest sadanud vihm ei muuda meie elutuba enam kuivavate riiete rägastikuks. Viimane kord kui õues pladises vihm ja mina võtsin masinast välja sületäie kuuma pesu tundsin end õnne tipul. Ja see on üks suur võit algava talve ees, sest tuppa mahtus meil varem kuivama ainult üks suur lina korraga ja tekikotti ma samal ajal külmutasin õues ja selle kuivama toomine langes järgmisesse päeva, niiet masinatäie pesu pesemine ja kuivatamine oli mitmepäevane protsess. 

Teine sama suur võit on uus külmkapp. Meie kunagine suur külmkapp läks katki ja ostsime kasutatult uue, kuna see aga palju väiksem oli, siis ei mahtunud sinna toidukraam hästi ära ja lõpuks kolis meile esikusse veel üks pisike külmkapp. Kas kujutate ette kui ebamugav on olukord, kus külmkapi sisust ja toitude planeerimiseks vajaliku ülevaate saamiseks peab läbi uurima kaks külmkappi:
Raiko helistab poest: "Kas meil hapukoort on vaja?"
Agnes vaatab külmkappi: "On küll vaja, otsas on. Oota! Ma vaatan, kas teises külmkapis on... Siin ka pole, niiet osta palun jah."
Muidugi mitte mingi ületamatu olukord, aga tüütu ja elektri tarbimise ning ruumipuuduse seisukohalt äärmiselt ebapraktiline lahendus. Nüüd on meil see-eest üks täiesti lihtne ja pea kõige odavam (hinnaga 299€) suur külmkapp (parajalt mahuka sügavkülmaga), kuhu samale riiulile mahub suur supipott ja selle kõrvale 3liitrine mahlapurk - vot see on pereema elu. Ning kui palju ruumi meil koridoris korrapealt on!

Lisaks sai nende kinkekaartide eest soetada veel natuke laiendi põranda jaoks ehitusmaterjale ja üht-teist kodusisustuseks, näiteks ülal nähtud mustapesukorv ja ühed eriti ilusad taldrikud, mul tõepoolest neid viimaseid ei olnud nii väga vaja, aga ma lihtsalt tahtsin.

Kui saaksid praegu valida 1000€ eest kaupa K-rautast, siis mida valiksid?

6 kommentaari:

  1. Mina, õigemini meie valiksime ilmselt:
    1) hunnikutega OSB-d ja kipsplaati
    või
    2) kõike, mida vannitoa ümberehituseks vaja läheb.
    PS! See vist on normaalne kõrvalnäht, kui enne kodu ümberehitust tundus 1000€ ehituspoes üüüüüratu summa, mida kulutada, nüüd aga tundub selline arve täiesti normaalne ega pane isegi väga kulmu kergitama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ta sinna kanti kisub jah, kuigi meil sellised arved jäid pigem küttesüsteemi ja ahju ehituse aga, nüüd õnneks saab ikkagi natuke väiksematega läbi. Ja tahtmatu tänamatuna tunduda, siis tegelikult auhinnana saada tuhat eurot ehituspoe krediiti on ikkagi üüratu summa, lihtsalt ehitus suudab selliseid auhindu õige mitmeid enda alla matta.

      Kustuta
  2. Avastasin suht hiljuti siinse blogi ja käin nüüd päris tihti siin piilumas ja kaasa elamas. Olete väga tublid! Paistab, et mul on sama pesumasin-kuivati ja kasutan ka samamoodi. Aga kui järjest panna kuivatus, siis ta ei kuivata 4h vaid arvutab kuivatamise aja ise. Lihtsalt infoks :) Seda ma väga ikkagi ei julge kasutada, sest siis on tihti jäänud riided veidi niiskeks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh siia ikka ja uuesti piilumast :)
      Ahsoo, vot seda kuivatuse asja ma ei teadnudki, sest algselt ta viskab sinna ikka 4h ette mu meelest. Aga mul enamasti pesus on ikka mõni lapse pluus või kleit, millel see nö kleebitud pilt ja need ma võtan enne kuivatamist masinast välja ja kuivatan restil ja mulle kuidagi meeldib see eraldi seadistamine ka. Kaua sul muidu masin olnud on?

      Kustuta
  3. Algselt viskab ette 4h ja kui seda ise ei muuda, siis ta arvutab aja vastavalt kogusele ise. Kui aga ise muuta ja siis tagasi 4h peale panna, siis kuivatab 4h. Mul on olnud u 2,5 aastat pidevas kasutused ja olen siiani väga rahul :) Loodan, et teid teenib ka väga hästi :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma loodan ka ja senise kogemuse põhjal ei ole hetkel küll põhjust selles kahelda, et masin meid rõõmsalt kaua-kaua võiks teenida.

      Kustuta