laupäev, 1. aprill 2017

Sisustustrendid, mis loodetavasti enam kunagi tagasi ei tule

Paar päeva tagasi oli Postimehes pildiseeria "Fotod: viimase 30 aasta sisekujundustrendid, mis loodetavasti kunagi tagasi ei tule", sellest ajendatuna kirjutas Ebapärlikarp blogipostituse. Kuna ma aga tema seisukohtadega kohati üldse nõus ei ole, siis panen oma mõtted ka kirja. 
Artiklis on ära toodud sisustustrendi, mis siis rõõmuga minevikku jäänud on:

  • graniidist tööpinnad
  • moosipurgid lampide, laternate, smuutiklaaside ja mille kõigena veel
  • itaaliapärased raskete joontega köögid
  • kollaseks tõmbunud männipuidust mööbel
  • kott-toolid
  • bordüüriga eraldatud tapeet
  • lamellkardinad ja seda eelkõige elu- ja magamistoas
  • plastikpuuviljad söögilaual
Ma olen nõus, et plastikpuuviljad söögilaual ja lamellkardinad kodus ning bordüüriga tapeet võiksid tõesti minevikku jääda. Aga no graniidist töötasapinnad? Artiklis on põhjuseks toodud, et graniidist töötasapinnad on meid nii ära väsitanud eelkõige seetõttu, et nii palju odavast plaadist graniiditaolisi tasapindu tehti. Et selle loogika järgi, siis on telliskivi, puit, keraamilised plaadid moest väljas, sest neist kõigist tehakse imitatsioone? No ei ole nii. Graniiti on samuti väga erinevaid, need klassikalised säbrulised ehk tõesti pole enam nii populaarsed, kuid matid tumedad ja hallid graniidist tasapinnad on väga kaunid. Samuti männipuit? Olgu, kolletavana võiks sellele tõesti uuenduskuuri teha ehk siis üle lihvida ja kas uuesti lakkida või hoopis vahatada või muid variante kasutada, aga puit on minu hinnangul alati moodne valik.

Kas moosipurkide trend ulatub tõesti 30 aasta taha? Mu meelest need alles viimased paar aastat on igalt poolt vastu vaadanud. Aga ma olen selles osas nõus, et kodus õhtusöögi laua äärde ehk kõrrega moosipurk või isegi see kaanega variant hästi ei sobi, aga aiapidudel ja suvistel piknikutel on need igati omal kohal. Samamoodi neutraalsel seisukohal olen ma kott-toolide osas. Kui Ebapärlikarp need täiesti maha teeb, siis sellega ma nõus ei ole. Mu meelest need jalgpalli välimusega jah elutuppa hästi ei sobi, aga üks tagasihoidlik võiks olla küll. Me alles vaatasime poes kott-toole, ainult hinna pärast ei ostnud. Igatahes minu arvates on need täiesti mugavad ja ülalpool mainitud blogis kirjeldatud probleemist, et neist on võimatu "välja saada" ma ka midagi ei tea või meil ongi nii ebamugav diivan, et sellepärast tundub kujuteldav kott-tool (sest meil ju tegelikult pole) mugav. Aga diivanit ma tõepoolest tahan uut. Sellist, mis kõrgetel jalgadel oleks, et seda diivani alust "teist elu" koristada ilma, et diivanit teise seina peaks tassima ja noh, et see natukese suurema rahmimise peale "laiali ei sõidaks".

Aga Ebapärlikarp mõtiskles veel edasi, mis võiks olla praegused trendid, mis 30 aasta pärast rõõmuga minevikku jäänud on. Jäin sellele ka mõtlema ja ise pakuksin:
  • imitatsiooniga tapeete (just need, mis imiteerivad tellist või paekive või palki), ka need palmipuudega fototapeedid jms (kuigi see viimane on vist juba harv nähtus, aga K-rauta kodulehel näiteks täiesti olemas.
  • unenäopüüdjad jms makrameega kaunistused seintel
  • kivikestest porimatid esikus
  • tulukesed kardinatel, seintel
  • hirvepead ja suured oksad, mis sarvi imiteerivad seintel
Ei tähenda, et need minu väljatoodud trendid mu meelest kõik kuidagi nõmedad vms oleks, aga ma lihtsalt oletan, millele võiksime tulevikus pead vangutades mõelda. Millised 30 aasta tagused trendid teie rõõmuga minevikku jätnud olete ja milliseid praegused trende 30 aasta pärast seal näha loodate?

2 kommentaari:

  1. Mina ka ei peaks greaniidist tasapindasid üldse halvaks variandiks. Olen näinud igasuguseid ee... asemike neile, ent graniit on ikka nii välimuselt kui tehniliselt minumeelest kõige parem lahendus.
    Praeguses kodus on minul graniit mõnes kohas ära tuhmunud vms (ca 5 a kasutust), aga siiski näeb kena välja. Tuhmub ilmselt võibolla mingite happelisemate toiduainetega kokku puutumisel, ma lõikelauda ei kasuta pm üldse. Kõike graniidi peal.
    Nt mul tuttav pani betoonist tasapinna, aastakene olnud, nüüd juba nii kirub - plekid jäävad kõik peale ja betoon vajub, vajab lisatuge jnejne..

    Aga mis trendid on 30 a pärast vb minevik..hmm.. ma pakuksin LOVE ja SWEET HOME kirjakesi! :D

    VastaKustuta
  2. Graniidist töötasapind on hea ja tugev tellisime paar nädalat tagasi https://fmpdesign.ee/

    VastaKustuta