kolmapäev, 1. märts 2017

Tee ise: Taimede ettekasvatamise riiul

Seemnete mulda pistmise aeg on vaikselt käes, aga mida teha siis, kui valget aknalaua pinda on üsna vähe ja spetsiaalseid lampe ettekasvatamiseks soetada ei taha? Üheks võimaluseks on ehitada mitmekordne  riiul mahutamaks ühele aknalauale maksimaalselt palju taimepotte.
Mul on praegusel hetkel taimede ettekasvatamiseks soojuse ja valguse poolest kaks sobilikku aknalauda, millest üks langeb välja oma diivanitaguse asukoha tõttu - nimelt on diivani lai seljatugi aknalauaga samal tasemel ja sellest on saanud aknast välja lehvitamise nurk. Seega jääbki alles üks nii 80cm lai aknalaud, millel tegelikult elutsevad juba mu kaktused. Kuna ma ikkagi eelistan taimed ise kasvatada (ja seda puht majanduslikust küljest, sest mul olid nii seemned kui külvimuld juba varasemast olemas), siis tuli mingi lahendus välja mõelda. Lõpliku ideena jäi pidama kahekorruseline riiul, mille saab hiljem sujuvalt lilleriiulina kasutusele võtta.
Siin valmis riiul veel värvimata kujul ja on kenasti näha, et osa materjali on halliks tõmmanud ja osa hele.

Mina kasutasin ehitamiseks kõikvõimalikke jääke, näiteks jalgadeks olevad liistud olid mul kasvuhoones tomatitugedeks. Otse mullast tirisingi välja :) Niiet vaadake loominguliselt kodus ringi, millest saaks kas sobiva tüki saagida või mida ära kasutada. Mina toon siin ära ainult üldise visioooni.

Ehitamiseks läheb vaja:
  • 2-3cm x 2-3cm liiste (sellest mõõdust väiksematega jääb riiul liiga nõrk, palju suurematega minu silmis liiga rohmakas). 4 pikemat liistu riiuli jalgadeks ja minu riiuli puhul 4 lühikest juppi riiulilaudu hoidma (kui ehitada kõrgem ja näiteks 3kordne, siis on vaja ka lühikesi juppe rohkem võtta).
  • Riiuli pikkuseid laudu/plaate vms. Mina kasutasin ära mingist ehitusest alles jäänud põrandalauad. Need sobisid mulle laiuselt ilma saagimata (alla laiuseks 3 lauda, ülemisele riiulile 2). Hea olekski võtta võimalikult valmis materjal, et endal minimaalselt tööd oleks). 
  • Kruve, puuri, akutrelli.
  • Soovi korral värvi ja pintslit.

Mina ei ole eriline loodi ja mõõdulindi armastaja, niiet ehitamist elustasin lihtsalt tunde järgi. Pikkuseks sai kõige lühema pulga nö valmispikkus ja ülejäänud saagisin sama pikaks. Järgmisena võtsin 2 pulka ja panin aknalaual riiuli maksimaalse sügavuse paika, niiet jalad A-tähe moodustades aknalauale ära mahuks ja kruvisin ülevalt küljelt (mitte üksteise pealt) kaks pulka omavahel kohe kokku. Seejärel kinnitasin kaks lühikest pulka nende esimeste pulkade peale, millele riiulilauad toetuma hakkavad.
Kõige raskem oli kahte ühesugust A-d teha. Mul algul olid ühe pulgad pea cm kõrgemal kui teisel, kuigi oma meelest mõõtsin küll. Pärast oleks kõik taimepotid riiulil ühte nurka vajunud :) Aga sealt edasi läks töö väga ruttu. 75% tööajast kulus materjali otsimisele ja nende kahe A valmistamisele. Edasi lükkasin lauad omavahel soonest kokku (kui ilma sooneta laud, siis lihtsalt üksteise vastu) ja äärtest kruvidega liistu külge kinni. Minul olid ülemise riiuli kandmiseks mõeldud liistud algul liiga pikad, niiet pärast kui lauad küljes saagisin otsast käsisaega jupi maha. 
Kuna mul on materjal täiesti erineva välimusega ehk osa halliks tõmbunud, osa kollane põrandalaud ning ma vaatasin, et pärast seemnemajandust saab sellest täitsa asjaliku lilleriiuli, siis otsustasin ta valgeks värvida. 

Lasen akutrelliga riiulilauad toeliistu külge.
Valge värvikihi saanuna ja esimesed seemned said ka eile koos lastega mulda - paprika, petuunia, võõrasema ja erinevad tomatid. Kuna lapsed said ise ka seemneid külvata, siis pigem on lootust, et tuleb taimi nagu muru ja pikeerimine saab olema võimas.

2 kommentaari:

  1. Vastused
    1. Aitäh! Kuigi see projekt väga suurt osavust ei vajagi, idee leidmine on suurem töö kui ehitamine ise :)

      Kustuta