teisipäev, 14. veebruar 2017

Kui koridor on külm

Me kütame praegu üsna agaralt, sest 75% ajast on üks või kaks last kodus tatised, mis omakorda tähendab, et lisaks neile on veel keegi kodus. Keegi, kes saab ka kõige muu kõrvalt kütta. Ma olen varem kirjutanud, et meil on kakssüsteemne pliit, ehk lisaks köögile kütab see tänu radikatele koridoris ka sealse õhu soojaks. Aga sellega on üks suur mure - nimelt nii kui pliit kinni panna jahtub ka koridor kibekiirelt maha. Ega siin midagi imestada ei olegi - ainult üks osa laest on soojustatud, samuti ainult osaliselt põrand (ja see vahe on sokipöisel väga tuntav), välisseinad täielikult soojustamata ja kõige tipuks on lastetoa ehitamise ajal tekkinud 2 kõrvaltuppa suur ava, tuba mida me ei kasuta muuks kui kola hoidmiseks ja mis on täiesti küttekehata ja see auk on lihtlabaselt presendiga kinni klammerdatud. Niiet ma tegelikult ju saan aru küll, miks see koridor meil kõige soojem pole.


Aga lahendused-lahendused! Tulevikus on muidugi ka ülejäänud põrandad koridoris soojustatud (äkki suvel Papa ja Raiko?), laed toodud madalamale ja soojustatud, maja väljast soojustatud, kõrvaltuppa viiva presendi asemel sein ja uks ja seal pool ka ahi ja no koridoris lisaks üks soojuspump, mis ei laseks temperatuuridel nii suuresti kõikuda. Tore, aga mida ma täna ja kohe praegu teha saan?

Kõige lihtsam tundus alustada teisest osast koridori laest. Meil küll jookseb see koridor keskelt läbi maja, aga seal vahel on väike tugiseina jupike, niiet seda sai ette võtta mitme jupina. Üks osa laest sai 2014 lõpus ära soojustatud (loe SIIT), niiet nüüd võtsingi teise osa ette. Nii nagu teiselgi pool, siis ma tahtsin, et laetala keskelt näha jääks. See toob lae praegusest (õigemini praegu lage polegi, vaid ongi ühte ja teistpidi jooksvad laetalad, pööningul pole seal peal ka mingit soojustust) nii 20+cm allapoole. Isegi siis on meil väga kõrged koridori laed ja mõistlik oleks neid ehk veelgi madalamaks tuua, aga ma ei raatsi kuidagi seda tala peitu jätta.


Laudu mul küll veel nii palju pole, aga sidusin lihtsalt villa nööriga ülesse. Algus läks eriti raskelt - kõigepealt tuli seinast hunnik pisikesi naelakesi välja nokkida, mis krohvisõrestikust alles jäänud, siis seina ja tala lihvida. Mu meelest need ettevalmistused võtavadki alati pool aega ära enne kui tegudeni saab. Igatahes esimese päeva lõpuks sain kaks villapikkust lakke. Aga oi ma olin seda tehes vahepeal tige. Ma algul lootsin, et kui vill natuke laiem lõigata, siis jääb see ehk nii tihkelt, et ise end ülal hoiab. Noh, ei jäänud ja potsatas väga glamuurselt mulle kõige täiega pähe (otseses mõttes muidugi). Lõpuks hoidis mingi toigas villa ülal kuni sinna alla nöörid sain. Eilsega sai jupike edasi tehtud. Nüüd olin juba targem ja sidusin enne villa nöörid ära. Aga otsaseinast tuli veel tükike krohvi ära taguda seinast ja ma vist avastasin, et see on ausalt kõige vähem meeldivam töö, mis siin majas teha on (ja tuleb veel teha). Mul oli konkreetselt nii 20x50cm tükike vaja krohvist puhtaks teha ja sellest sai terve elamise seda tolmu täis. Vann pole päris kindlasti juba tükk aega nii mõnus olnud kui eile õhtul!
Ärge sellest laske häirida, et tala alt korralikult lihvimata on, seda saab hiljem ka teha. Ma päris puhtaks seda lihvida ei plaani, aga puhtamaks küll.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar