pühapäev, 24. aprill 2016

Miks me endale koduks "sara" ostsime

Pärast maja ostmist kuulsime me nii oma pere, sõprade kui tuttavate käest väga erinevaid arvamusi - oli nii neid, kes olid meie üle rõõmsad ja mõistsid, miks me just sellise maja kasuks otsustasime, oli nii neid, kes olid heatahtlikud, kuid siiski mures, sest näiteks vannitoa akna all oli seinas suur auk ja rohi kasvas tuppa ning siis oli kolmas grupp inimesi - need, kes tagaselja mõnitasid, et me endale mingi sara ostsime. Iseenesest muidugi on inimestel oma arvamusele õigus ja meie elu sellest paremaks ega halvemaks otseselt ei lähe, aga natuke tahaks meie majaostu tagamaid siiski siia kirjutada.

Kui me maju vaatama hakkasime, siis oli meil kindlateks kriteeriumiteks järgnevad asjad: asukohana Harjumaa ja hea ühistranspordi ühendus Tallinnaga, et mina kooli saaks, minimaalseks pinnaks 70ruutmeetrit (nii, et oleks vähemalt 2 magamistuba ja elutuba) ning maksimaalseks hinnaks 45 000€. Soov oma maja järgu tuli meil üsna järsku, elasime toona üürikorteris ja meie üür + üüratu küttearve oleksid kokku teinud sama välja, mis maksta igakuist pangalaenu. Kokku vaatasime 3 maja, lisaks siis meie kodule veel Riisiperes ja Laitses. Ja kui te kõik arvate, et meie kodu nähes oli meil see äratundmine nagu filmis, siis eksite. Esimest korda käisime maja ise väljast vaatamas, teine kord koos maakleriga ja kodu seest nähes olid mu esimesed sõnad Raikole: "Mina siia elama küll ei tule!" Mõned päevad hiljem ma arvasin, et äkki tuleks ikka korra veel vaatama ja lisaks käisime veel korra minu vanematega ka maja vaatamas ja isegi siis ei olnud me veel päris kindlad, et sellest saab meie kodu, sest tööd oli siin nii palju - maja oli sisuliselt täiesti remontimata (kui mõned väga halvasti tehtud remonditööd, mis lammutamist vajasid välja arvata), prahti täis, puudus WC ja vannituba, tuppa ei tulnud vett, polnud kööki - midagi polnud. Aga hoolimata suurest tööst arvasime me lõpuks siiski, et just sellest majast saab meie kodu!
Selle aasta märtsis sai meil maja ostust 4 aastat. Pool pangalaenu on tasutud ja hoolimata sellest, et meil on siin tööd terveks eluajaks, on meie maja juba täitsa maja nägu (vähemalt seest). Meie jaoks oli maja valides oluline, et me ei hindaks oma igakuist maksevõimet üle ja saaksime hakkama ka siis, kui Raiko peaks kaotama töö (toona olin mina üliõpilane, praegu töötan mina laste kõrvalt osalise ajaga, niiet põhiline maksekoormus on Raiko kanda). Nelja aasta pärast oleme me igakuistest pangamaksetest priid, mis omakorda lubab meil kiiremas tempos ehitada (just sel põhjusel polnud me nõus võtma ka lisalaenu maja remontimiseks, vaid otsustasime teha ühe osa majast elamiskõlblikuks ja edasi remontida siis kui raha on). Siiani oleme pea kõik tööd majas ise teinud (kui välja arvata küttekehade ehitused) ja ma ütleks, et me oleme nelja aastaga päris hea töö teinud! Niiet säh teile, kes te me kodu saraks peate ja ise pensionini välja oma pangalaene maksate!

mai 2012

20 kommentaari:

  1. Tore, et teie kodu niimoodi edeneb ja tore, et teil nii vähest aega pangalaen on, aga niimoodi parastada on veidi inetu :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Parastamise lause on ju konkreetselt neile, kellel endal suur pangalaen ja samas meie otsuse kohta tagaselja sitasti ütlevad ja näo ees head nägu teevad, mitte üldiselt kõikide kohta, kel suur laenukoormus.

      Kustuta
    2. Mulle ei tundu ka parastamine siinkohal kuidagi inetu, see käis ju selgelt nende kohta, kes enne nende selja taga sosistanud on, kui loll ost see oli.

      Kustuta
  2. Natukene täpsustan üle, et miks olin nõus seda maja ostma. Minu tingimuseks oli see, et laen ei tohiks olla kauem kui 7 aastat ning kuumakse ei tohiks olla suurem kui 25% kogu sissetulekust. Näiteks kui olime seitse kuud ilma sissetulekuta, siis saime oma asjad ikka makstud.
    Ise ehitamise mõte oli selles, et kogu kodu oleks personaliseeritud. Kui mind üks päev ei ole, siis lapsed ja Agnes saavad käia ringi ja rääkida - isa ladus selle müüri siin, valas selle posti siin, ehitas selle siin ja siin jne. See on kodu. Mingi võõras ja ülemakstud kuut ei ole kodu.
    Hetkel on siiski garanteerinud, et minu naisel ja lapsel on kogu aeg kodu olemas. Olen laenud kindlustanud, maja ja oma elu, seega üks mure seljast vähem.
    Tõsi, ehitada on pikaks ajaks ning seda maja nautida vast saavad lapsed ja lapselapsed, kuid kodu on meil juba ammu valmis.

    VastaKustuta
  3. Hästi tehtud !!! Omast kogemusest soovitan remondiasjadega suht siva ühele poole saada, mida rohkem edasi lükata seda pikemalt venima jäävad ja see esialgne entusiasm kipub vähehaaval hajuma ;) Igal juhul edu ja ettevõtlikkust !

    VastaKustuta
  4. Minu arvates on jälle lahe, kui noored viitsivad vanadele saradele uue hingamise anda. Ja kui seda tehes end veel lõhki ka ei laenata.

    VastaKustuta
  5. Ma olen selliste kodusoetamise põhimõtetega hästi päri. Ka meie otsisime maja, mis oleks võimalikult vähe remonditud, sest tahtsime oma käe järgi teha. Uue maja saaks ka oma käe järgi teha, aga meile meeldib vanade asjade hõng. Ja laenust hoidumine on mõistlik ja jätkusuutlik mõtlemine.
    Ärge nende arvustajate märkusi niimoodi hinge võtke, see mürgitab ainult teie enda mõtlemist. Nemad ütlevad välja, et "sara" ja elavad oma elu edasi. Ilma põdemata. Teile aga jääb okas hinge. Parem ärge laske sel okkal seal olla ja "laske minna". Alati on teisiti arvajaid.
    Jõudu teile! Jälgin põnevusega teie remonti!
    P.S. Laelaudise osas mul tekkis küsimus, et ehk oleks olnud mõttekas enne lauad vähemalt ära kruntida, et kui lauad hiljem kokku tõmbavad, siis ei jääks värvimata osa näha. Aga võibolla te ka kruntisite ja ma ei pannud tähele. Ja eks lõpuks saab ju alati veelkord üle värvida :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks natuke ikka torkis selline kommentaar, sest endale on oma kodu ikka kallis, aga üldiselt olin plaaninud sel teemal juba ammu kirjutada, see oli lihtsalt ajendiks.
      Esikus me värvisime kohe ja siiani need parandused ootavad tegemist, magamistoas ootasime paar nädalat, et ehk siis on kokkutõmbumine väiksem. Hetkel pole värvimata osa välja tulnud. Kuna me saime materjali sama päev kui ehitamine oli, siis polnud lihtsalt kruntimiseks ja selle kuivamise ootmiseks aega. Niiet panustame sellele, et vajadusel hiljem veidi parandada :)

      Kustuta
    2. Jah, eks sellised laused ikka torkavad :(
      Puit jääb paratamatult mängima, sellist aega ei tulegi, kus ta ei mängiks vastavalt aastaaegadele. Meie vanas talumajas on kõik laed laudisega, mida on arvatavasti korduvalt värvitud, kuid ikka on vahedes praod. Köögi seinas oli laudis, mille võtsime lahti, puhastasime, värvisime uuesti ja panime seina. Nüüd, üle aasta hiljem, on praod ikka tekkinud. Mis sest, et vana laud.

      Kustuta
  6. Nii vinge! Hea on lugeda, et keegi mõtleb samuti kui meie pere. Oleme ka pikalt maju vaadanud, aga naeruväärsed hinnad ei ajenda kuidagi ostma. See on minumeelest täiesti reaalne probleem, kuidas inimesed hindavad oma maksevõimekust üle ning aastate pärast on sunnitud majast välja kolima. Lisaks iga päev kerkivad betoon-kastid on minuarust täiesti näotud ja neis puudub hubasus, mis ühes kodus olema peaks. Ootame ja loodame ka omale mõne "sara" leida, mis meie nime karjuks, et siis seejärel see koos üles kõpitseda.
    Teie aga olete olnud super tublid! Kõik näeb välja nii ilus! Jõudu edaspidisteks ehitustöödeks. :)

    Ja suur aitäh Miiule, tänu kellele ma Sekkarileiud ja selle blogi taasavastasin. :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Ma ei oska muud öelda, kui aamen! Teil edu kodu leidmisel ja kuigi meie kodu algul meie nime just ei hüüdnud (või kuidas võtta, sest talu kandis algselt sama nime, mis minagi), vaid suur armastus on tulnud aja ja tööga. Nüüd ei kujutaks end mujal ettegi!
      Uusi lugejaid tervitan ma alati kahel käel, nii siin kui Sekkarileiud blogis.

      Kustuta
  7. Jõudu teile ja rõõmsat meelt! :) Minu meelest on see, mida te olete teinud ja jätkuvalt edasi teete, mitte ainult jumala õige, vaid ka imetlusväärne. Tänapäeval ei ole luksus enam see, kui sul on ostetud asjad, mida sul pole vaja, raha eest, mida sul tegelikult ei ole, et avaldada muljet inimestele, keda sa ei tunne. Luksus on elada laenuvaba elu, hingata puhast õhku ja süüa puhast toitu. Suur villa, mille ostmiseks on võetud mehiste tagasimaksetega 30aastane laen, ei ole mitte luksus, vaid orjus minu meelest. Ja ülal olev Raiko kommentaar ise tegemise ja selle oma lastele jätmise osas on ilusaim, mida tükil ajal lugenud olen. Nii et minu poolt vaid suurimad kiidusõnad ja parimad soovid kogu teie perele. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See kommentaar on nii ilus, et ma siin kergelt kohmetun ega oskagi midagi vastata. Niiet tuleb jääda lihtlabase aitähi juurde :)

      Kustuta
  8. avastasin täna teie blogi ja lugesin huviga... kuni lauseni "säh teile, kes te me kodu saraks peate ja ise pensionini välja oma pangalaene maksate!". milleks selline kibestumine siin muidu nii toredas blogis? jah, ma saan aru, et see kommentaar oli mõeldud kellelegi konkreetselt, kuid siiski, tundsin end pisut puudutatuna, kuna olen see "pensionini pangaori", kes tervise ja oskamatuse tõttu ei suuda/ei oska ise omale kodu ehitada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on kahju, et Te selle postituse põhjal automaatselt sellise hoiaku võtate. Tõsi, see postitus oli kirjutatud esmase emotsiooni pealt ühe konkreetse olukorra tagajärjel, aga sellest hoolimata ei kahetse ma siia kirja pandut.
      Mul on kahju, et Te ennast puudutatuna tunnete, sest see ei ole ju mõeldud inimestele, kellel on lihtsalt pikki aastaid kestev pangalaen. Või juhul kui Te sellepärast teistesse, kes on otsustanud vana ja odavama maja kasuks halvasti suhtute, siis muidugi on. Postituse mõte oli see, et me teeme oma soovidest, võimetest ja olukorrale vastavalt erinevaid valikuid oma kodu soetamiseks ja need ei peagi olema samad, aga erineva valiku teinud inimest võiks ometi lugupidavalt kohelda või siis oma arvamus otse välja öelda, ei ole vaja öelda meile ilusat juttu ja siis kolmandatele osapooltele rääkida kui sara me kodu on. Ütle siis meile otse!
      Igatahes mul tõesti on kahju, kui see postitus Teie silmis meie blogi vähem toredaks tegi.

      Kustuta
  9. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  10. Sümpaatne maja, ma väga huviga olen viimasel suvel müügikuulutustel silma peal hoidnud, sümmeetrilise fassaadi ja tervikliku üldmuljega odavamas hinnaklassis kuni 50 000 suurt valikut ei ole täheldanud.
    Lõpuks ma ka leidsin muidugi ühe huvipakkuva, ostuprotsess hetkel käib.
    Pikalt hoonet seestpoolt ei takseeerinud, et mitte avastada midagi sellist mis sunniks mind meelt muutma.
    Teie majast niipalju veel, et hoone on ilusa proportsiooniga ja poolkelpkatusel on oma võlu selle asja juures. Ma ei ole kade, hea meel on teie üle.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hoiame siis sulle pöialt :)
      Enamus ajast on mul endal ka meie üle hea meel.

      Kustuta
  11. Kas olete ärimees, ettevõtja, poliitik, muusik, jalgpallur jne? Kas soovite olla kuulus kunstnik või näitleja ja võimas maailmas? Liituge Illuminatiga ja saate 1 000 000 dollari suurust liikmesoodustust. Lisateabe saamiseks võtke meiega ühendust e-posti aadressil illuminatioffice.11@gmail.com Lisateabe saamiseks võite ühendust võtta ka suurmeistriga whatsapi kaudu +447864822443

    VastaKustuta